tisdag 5 april 2011

Rök dig fri prettostämpeln

Det finns få saker som passar så illa ihop som sjukvård, barn och djur i samma kontext som ciggaretter. Men ändå så är de nästan varandras synonymer. Hur många gånger har man inte sett sjukvårdspersonal stå och huttra på parkeringar utanför lasarett och vårdhem med en cigg mellan sina canerogena fingrar? Eller hundägare som går med en cigg i ena handen och jycken i den andra så att röken sprider sig i lagom höjd med hundens nos?

Jag som hänger en del i stallet reagerar på hur många inbitna hästmänniskor det finns som röker. Dessutom tycker jag mig se ett direkt samband mellan hästfolk som jobbar med barn, ungdomar och sjuka och ciggaretter. Ju mer man sysslar med djur, sjuka och barn ju mer röker man. Är det för att kompensera för den präktighet man ofrånkomligt drar på sig som uska, barnskötare och ridskolelärare som man måste suga i sig tjära och kemikalier i mellan åt och helst framför just barnen, de cancersjuka och djuren? För att förstöra illusionen om svennebananprettoheten. Är det för att visa att man minsann också vågar leva on the edge?

Eller är det miljön? Man blir ju som man umgås. Tar kollegorna rökpausar stup i kvarten är det ju dumt att inte själv passa på att få lite betald ledighet och en förtidig död på köpet. Eller så är det så fruktansvärt trist att jobba med sjuka, barn och djur att t.o.m. en rökpaus i snålblåst och frysgrader verkar kul? Eller, mest troligt faktiskt, så är de utskickade av den store onde cigarettkungen. Deras hemliga uppdrag är att göra alla försvarslösa sängliggande, barn och djur till passiva rökare. När de har trillat dit börjar uskorna, barnskötarna och hunddressörerna plötsligt använda Nicotinell och nikotinplåster! Sjuklingarna tvingas rulla i sina rullstolar och med dropställningen på släp iväg till kjosken för att köpa cigg för de pengar de inte har (för de blev ju givetvis, för säkerhets skull, utförsäkrade redan innan de blev sjukskrivna.) Spädbarnen köper cigg under bordet på Barnens Hus och djuren ja de finner ingen annan råd än att äta upp spädbarnen för att få i sig lite nikotin. Allt detta händer medan uskor, förskolelärare och ridlärare rått hånskrattar och den onde cigarettkungen dyker i sitt valv fyllt med guldmynt.

Eller så känner man sig så otillräcklig som människa där man utkämpar en lönlös kamp mot politiker, nedskärningar, sjukdom, hästbajs och osnytna ungar att man i sin bedrövelse försöker pina sig ihjäl långsamt. Varför inte bara amputera huvudet med en slö skridsko? Det går lite snabbare och är mycket billigare och så drabbar det inte omgivningen.

Inga kommentarer: